15 okt 2019
Buurtservice bestaat 10 jaar!

Buurtservice, onderdeel van Perspectief Zutphen, viert deze maand haar 10-jarig bestaan. Jaarlijks doet Buurtservice duizenden klussen voor inwoners van de gemeente Zutphen. De klussen worden uitgevoerd door personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers, ondersteund door professionals van Perspectief. “Die glimlach van oor tot oor, van iemand die je hebt geholpen. Daar doe je het voor,” zegt een van de vrijwillige medewerkers van Buurtservice. Samen zetten de verschillende medewerkers van Buurtservice hun talenten in om de leefbaarheid in de buurt te vergroten en verbindingen tussen inwoners te versterken. Door te werken bij Buurtservice vergroten deelnemers bovendien hun kansen op de arbeidsmarkt.  

Praktische hulp en zwerfafval prikken  
In 2009 werd een buurtonderzoek gedaan naar het verbeteren van de leefomgeving in Waterkwartier. Hieruit bleek dat veel mensen zich enorm ergerden aan het vele zwerfafval op straat. In oktober 2009 startten medewerkers samen met mensen uit de wijk daarom met zwerfvuil prikken. Dit is de start van Buurtservice. Nu 10 jaar geleden dus!  

Uit de gesprekken in de wijk kwam verder naar voren dat er veel behoefte was aan praktische hulp. Perspectief speelde hierop in door via Buurtservice een boodschappendienst, tuindienst en klussendienst op te zetten. Inmiddels werkt Buurtservice al lang niet meer alleen in het Waterkwartier, maar in de hele gemeente.  

Werkplekken om kansen te vergroten  
Buurtservice biedt jaarlijks plek aan ongeveer honderd mensen die graag op een praktische manier wat voor anderen willen betekenen. Clemens Menting, teamleider Buurtservice, vertelt: “Wij bieden iedereen de mogelijkheid om zijn of haar talenten in te zetten voor een ander en om zichzelf te ontwikkelen. Via GelreWerktkunnen personen bij ons komen werken met als doel het vergroten van hun kansen op betaald werk. Tientallen personen zijn de afgelopen jaren uitgestroomd naar betaald werk. Ook zijn er inwoners als vrijwilliger bij ons aan het werk of op basis van arbeidsmatige dagbesteding. Ik ben er trots op hoe wij samen met partners, zoals GelreWerkt!, Woonbedrijf ieder1 en de Praktijkschool, inwoners vooruit helpen!” 

Op naar de volgende 10 jaar 
De Buurtservice-diensten van Perspectief Zutphen ontwikkelen mee met de behoeftes van de samenleving. Zo biedt Buurtservice inmiddels werkplekken voor statushouders, wordt samen met het Taalhuis Lochem-Zutphen aandacht besteed aan taalvaardigheid en wordt er samen met GelreWerktnauwer samen gewerkt met het bedrijfsleven. De komende jaren wil Perspectief Zutphen deze dienstverlening verder uitbouwen en actief blijven aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen.