Stuntstep-event

Jongeren organiseren succesvol stuntstepevent

Ze liepen al “best wel lang” rond met het idee en nu is dat werkelijkheid geworden: drie stuntsteppers, uit Zutphen en Eefde, hielden zondag 2 oktober een event op het skatepark in Leesten. Ze kregen daarbij hulp van Perspectief Zutphen, Walhallab en Kansrijk Jongerenwerk.

Bij de heropening van het skatepark in de zomer was er vooral aandacht voor skateboarden. Deze zondag was The Canyon volledig beschikbaar voor stuntsteps. “Dat zijn toch weer heel andere trucs en stijlen. Met een step kun je meer de lucht in”, vertelt Sam Brouwers (17) – zelf behorend tot de top van de Nederlandse steppers. Onlangs werd hij nog derde op een Belgisch-Nederlands kampioenschap. Net als Krishan Meijers (18), eveneens uit Zutphen. Samen met Jan-Willem Stegeman (18) uit Eefde bedachten ze het programma voor ‘Step It Up’. In de ochtend gaven ze kinderen les op de step, ’s middags waren er wedstrijden voor amateurs en pro’s en de dag eindigde met een ‘show-off’ waarin iedereen zijn beste tricks kon laten zien.

Diversiteit
Niet elk skatepark is geschikt voor steps, maar dat in Leesten wel. “Je ziet hier veel diversiteit; skateboards, inlineskates, bmx en step. Je moet er gewoon je eigen draai aan geven.” Toen de gemeente het park heropende in de zomer met een skate-event spraken de jongens Stephan Hondelink, sociaal makelaar van Perspectief Zutphen aan: voor stuntsteps wilden ze ook graag zo’n dag. “Voor het plezier – voor ons zelf, voor anderen, voor de buurt”, zegt Sam.

Maatschappelijk
Walhallab kwam er bij en Stephan betrok ook Paul Koopman van Kansrijk Jongerenwerk. Stephan Honderlink: “Er ontstond een mooie samenwerking met de jongeren; we hebben samen met de jongeren de vergunning aangevraagd bij de gemeente. Het budget komt van Karacht, gemeente Zutphen en uit het wijkbudget van Leesten. Tevens hebben Boels Zutphen en Spray designed als sponsor een bijdrage geleverd. De jongeren hebben zo kunnen leren wat er allemaal komt kijken bij een evenement organiseren.” Vincent Draaijer van Walhallab: “We konden de drie jongens ondersteunen met de puntjes op de i en ze helpen met de planning, zoals de continuïteit in vergaderen houden. Wij denken zelf heel erg vanuit de ´maatschappelijke diensttijd’ – dat is ook waar ze hier mee bezig zijn.” Kansrijk Jongerenwerk sloot zich graag aan bij de organisatie. “We zijn actief geworden in Zutphen toen er jongerenoverlast was op het Zwanevlot”, vertelt Paul Koopman. “We zijn veel op straat  en proberen jongeren te  betrekken bij activiteiten, we bieden kickboksen en zaalvoetbal aan en helpen ze om een baantje te zoeken.”

Gaaf om te zien
Al die ingrediënten samen leiden tot een vrolijk event voor jong en oud. Voor de allerkleinsten was er een springkussenstormbaan en wie wilde kon les krijgen op een step – “Je leert het makkelijker dan skateboarden”, vinden de jongens. Daarna kon iedereen deelnemen aan de wedstrijden, of gewoon van de zijlijn genieten van alle dynamiek en stunts. Er was muziek voor de sfeer en wie trek kreeg kon een hamburger halen. De drie jongens zijn blij dat het gelukt is. “Gaaf om te zien”, zeggen ze, terwijl ze over het skatepark uitkijken. Zowel de tricks van collega-steppers die voor hen op baan met hun steps door de lucht suizen als ook het event dat ze met hulp van de professionals zo goed van de grond hebben gekregen. Stephan: “En aan het einde van het event kwamen bmx’ers naar ons: zij willen ook wel wel een eigen evenement organiseren.”

Foto: Krishan Meijers, Jan-Willem Stegeman en Sam Brouwers op “hun” step-event zondag op skatepark The Canyon in Leesten. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)