Feest bij skatepark in Leesten

Skate-workshops, demonstraties, muziek, foodtrucks en een wedstrijd: op zondag 10 juli (van 12.00 tot 19.00 uur) is het feest bij Skatepark The Canyon in de Zutphense wijk Leesten. Na vijftien jaar heeft gemeente Zutphen het park gerenoveerd en dat moet gevierd worden. Jongeren en buurtbewoners hebben samen met Perspectief Zutphen en Walhallab het programma in elkaar gezet. Vooral de wedstrijd, The Canyon-Cup, stond hoog op het wensenlijstje van de jongeren. Met deze dag wordt ook meteen de vakantieperiode ingeluid.

Het skatepark is alweer vijftien jaar oud. Het heeft een goede naam in de skatewereld en behalve veel ‘locals’ komen er ook skaters, BMX’ers en steppers uit een grote regio. Maar het park raakte verweerd, het beton werd ruw en dat reed niet meer lekker. In de “pool” waren gaten ontstaan en door de scheuren op met name de schuine vlakken was de baan stroever geworden. Losse steentjes bezorgden bij valpartijen meer schade op. Maar dat is nu allemaal verleden tijd. Buurtbewoner Demian Freeling (47), zelf een skater maar ook bijna dagelijks met een bezem op het park te vinden, had al een keer met een groepje zelf gaten gedicht met beton, maar nu is de baan professioneel gerenoveerd. “Alle gaten en overgangen zijn hersteld, de quarter pipes en banks zijn gepolijst en glad gemaakt. Nu kun je weer veel makkelijker trucs doen op alle obstakels. De baan is weer lekker glad en snel.” Demian was meteen bereid mee te helpen in de organisatie van 10 juli. “Heel leuk om hierbij betrokken te zijn. Ik hoop dat het superdruk wordt. Het park is heel tof voor alle jeugd, van jong tot oud. We hebben ook gemerkt dat het in de afgelopen twee jaren, tijdens corona, weer heel populair werd. We zijn de gemeente echt dankbaar dat het gerenoveerd is.” Jonah Leenders (12) is een van de skaters die geregeld op het park te vinden is. “Ik skate nu iets meer dan twee jaar. Toen een vriend mij een keer meevroeg, heb ik mijn vaders skateboard meegenomen. Vanaf dat moment ben ik er heel veel. Het leukste vind ik ‘street skaten’, met trappen en relingen. Vincent vroeg mij of ik wilde meedenken. Ik vind het heel goed dat de baan is opgeknapt, want hij is nog steeds heel levend en nu is het weer een fijnere plek om er te zijn.”

Ideeën van jongeren

“Het rolt weer lekker – en als je valt hoef je niet meteen steentjes uit de wond te pulken”, zegt ook sociaal makelaar Stephan Hondelink van Perspectief Zutphen. “Wij werden benaderd door de gemeente om eens te gaan kijken rondom de renovatie en ze vroegen ons een opening te organiseren. Samen met jongerenwerker Raymond Steinvoort pakte hij dat op. Ze legden de verbinding tussen gemeente, skaters, buurtbewoners. Raymond: “Er is een mooie verbinding ontstaan tussen de gemeente en de skaters tijdens de renovatie. De gemeente heeft ze goed betrokken, ook om alles te testen, feedback te vragen en ideeën aan te leveren.”

Voor de organisatie van 10 juli sloot Vincent Draaijer van Walhallab ook aan: “Walhallab is een jongerenorganisatie en ik kom zelf uit de skatewereld. De creativiteit die bij Walhallab geboden wordt en ‘out-of-the-box’-denken sluit aan bij de filosofie van de skatewereld. Daarom hebben wij ook input geleverd over hoe de dag vormgegeven kan worden.” Samen met Demian en zo’n acht tot tien jongeren, vooral skateboarders, kwamen de ideeën tot stand. “De inhoud van de dag is bedacht door de jongeren en we hebben contact gezocht met Burnside – zij gaan de skateboardworkshops geven, vormen de jury bij The Canyon Cup, stellen prijzen beschikbaar en ze zorgen dat er demonstraties worden gegeven.” Voor de muzikale omlijsting zorgt de Zutphense dj/producer Smooth Cee en rondom het park staan foodtrucks. Voor de allerkleinsten is er ook een springkussen.

Programma 10 juli

The Canyon-Cup is op zondag 10 juli van 12.00 tot 19.00 uur. Met skate demo, skate contest, workshops, music en foodtrucks. Scoot & BMX zijn ook welkom. Vanaf 14 uur is de baan alleen open voor skateboarders. Inschrijven voor de wedstrijd en workshops is gratis en kan ter plekke. Jonah: “Ik verwacht dat er best veel mensen komen en veel gezelligheid – daar gaat het om.”

Maatschappelijke betrokken

De dag wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van een aantal maatschappelijk betrokken bedrijven. “Boels geeft flinke korting op de stroomaggregaat en toiletten, Jumbo sponsort onder andere fruit voor de organisatie”, vertelt Stephan.

Fotobijschrift: V.l.n.r. Stephan Hondelink, Demian Freeling, Jonah Leenders (vliegend), Sam van der Locht, Vincent Draaijer, Raymond Steinvoort en uiterst rechts is een toevallig aanwezige skater, Brian Gaspard uit België. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)