Kindervakantieweek Berkelpark

Al vele jaren organiseren vrijwilligers in de zomervakantie een kindervakantieweek in de speeltuin van het Berkelpark in de Zutphense wijk Noordveen. Buurtbewoners Hannie en Frank zijn de drijvende krachten. Samen met tien andere vrijwilligers bezorgen zij de kinderen uit de buurt een gezellige week. Hannie vertelt: “Wat ons geheim is? Het gaat gewoon vanzelf. Als vrijwilligers vertrouwen we elkaar blind. We kennen elkaar al zo lang. En met de wijkprofessionals zijn de lijntjes heel kort.”

Met de kindervakantieweek hebben zo’n 35 kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben een leuke vakantieweek. Van 18 tot en met 22 juli hebben ze genoten van activiteiten rondom het thema sprookjes en mysteries. Wie wilde, mocht blijven slapen in tenten in de speeltuin.

De vrijwilligers houden naast de vakantieweek elke woensdagmiddag kinderclub, ’s zomers in de speeltuin en ’s winters in de buurtflat. Behalve de gezelligheid bieden ze de kinderen vastigheid en een veilige plek. Ze komen uit hun isolement en leren sociale vaardigheden. Soms maken ze vrienden voor het leven. Voor de ouders van de kinderen is het een rustmoment. Ze komen even aan zichzelf toe.

Vrijwilligers Hannie, Frank, Stephan en Ruben kijken met veel plezier terug op een geslaagde week. “Die blije koppies maken alles goed”, zegt Stephan. Hij woont nu in Deventer, maar woonde jarenlang in de buurt. Zijn zoon nam vele jaren deel aan de vakantieweek.

“Als vrijwilligers zijn we vrienden geworden. Het hele jaar door hebben we veel contact en zijn we er voor elkaar. We hebben veel lol samen”, geeft Hannie aan. “Door ons vrijwilligerswerk leren we van elkaar. Het geeft vrijwilligers veel meer zelfvertrouwen. Dat is zo mooi om te zien.”

Met zijn zoontje op de arm vertelt Ruben, die nog niet zo lang vrijwilliger is: “Het geeft me zo veel plezier om wat te betekenen voor de kinderen.”

Met pretoogjes zegt Frank: “Elk jaar helpen er wel pubers mee, die zelf eerder aan de vakantieweek hebben meegedaan. Mooi dat ze zo hun aandeel leveren. Soms vliegen deelnemers van vroeger je in de armen, zo blij zijn ze om je weer te zien.”

De samenwerking met wijkprofessionals is goed. Ze zijn altijd snel te vinden en het voelt gelijkwaardig. Meestal lossen de vrijwilligers het zelf wel op, maar het is fijn om naar een professional te kunnen verwijzen als er meer speelt. Al een jaar of acht komen de wijkprofessionals, zoals de politie, de brandweer, de wijkregisseur, woonbedrijf Ieder1 en stichting Perspectief Zutphen tijdens de vakantieweek een middag pannenkoeken bakken. Hannie zegt trots: “Een professional die hier eerder werkte, heeft een middag vrij genomen om te komen. Hij zei dat het voelde als thuiskomen. Zo leuk om te horen!”

Perspectief heeft de vrijwilligers jaren terug geholpen met het opzetten van een stichting, zodat ze fondsen kunnen aanvragen. Onder meer Jantje Beton, woonbedrijf Ieder1 en de gemeente dragen bij. Sociaal werker Yvonne Hendriks van Perspectief: “Deze buurt is bijzonder: de saamhorigheid, de tolerantie naar elkaar en er zijn er voor elkaar- zo sterk heb ik dat nergens anders gezien. De buurt heeft een speciaal plekje in mijn hart. In de vakantieweek fiets ik vaak even langs. Bijvoorbeeld toen het zo regende. Even kijken hoe het gaat.”

Hannie over Yvonne: “Ze hoort erbij. Je kunt met haar lachen en huilen. Meestal komen we er zelf wel uit. Soms weet je de oplossing niet en dan helpt ze.”

Op de vraag hoe lang ze de kindervakantie nog blijven organiseren, zeggen de vrijwilligers direct: “Lang! Zo lang ik het kan, blijf ik dit doen.”