Een kledingbeurs

“Nu heb ik tenminste een warme trui met deze kou”
Een kledingbeurs voor mensen met een kleine beurs

“Nu heb ik tenminste een warme trui met deze kou”, zegt een van de bezoekers aan de kledingbeurs in buurthuis Lighthouse, aan de Troelstralaan in Zutphen, zondag. “Gisteren was het zo koud dat ik met de badjas onder de jas de hond heb uitgelaten.” Ze was een van de meer dan 150 mensen die zich al voor het weekend hadden aangemeld voor de beurs. Maar zelfs zondagochtend meldden zich nog belangstellenden aan. “En ik stuur ook geen mensen weg”, vertelt Dorien Geurts van Wie Goed Doet Goed Ontmoet bij de entree.

Het was dan ook even improviseren toen een onaangekondigde groep Oekraïners zondagochtend plotseling voor de deur stond. Maar ook zij werden hartelijk ontvangen om gratis kleding uit te zoeken. Vrijwilligers liepen af en aan om de rekken continu aan te vullen.

Voor wie geen kleding kan kopen
De kledingbeurs werd zondag en maandag voor de derde keer georganiseerd door vrijwilligers, met ondersteuning van Perspectief Zutphen. Iedereen die geen geld heeft om kleding te kopen is van harte welkom. Ze zijn op de beurs geattendeerd via de Voedselbank, Vluchtelingenwerk en bij activiteiten van Perspectief Zutphen. Zoals een negenjarige meisje dat met haar moeder tussen de rekken snuffelt. Haar moeder hoorde van de beurs op een creatieve middag in Lighthouse. “We zijn de vorige keer ook geweest en dat is goed bevallen.” Ondertussen heeft de dochter al goed gescoord: “Ik kijk vooral naar roze en tijgerprint. Ik heb al een stoer shirt en veel roze”, vertelt ze trots. Ook een Turks echtpaar, nu drie jaar in Nederland, dat even verderop staat, is ook al eerder geweest. Ze zijn blij met alle ondersteuning die ze krijgen. “We hoorden dit via de Voedselbank”, zegt zij. Hij: “Ik was werkloos, maar ik begin nu aan een proeftijd voor twee maanden en hopelijk krijg ik daarna een contract.”

‘Neem mee wat je wil’
Om hen heen kiezen anderen – jong, oud, man, vrouw, kinderen – kleding uit. Vrijwilligers staan klaar om te helpen. “Vanuit Perspectief Zutphen ondersteunen we bij fondsen aanschrijven, faciliteren we de overleggen en we helpen met vrijwilligers werven, maar we hoeven steeds minder te doen. De vrijwilligers doen steeds meer zelf”, vertelt sociaal werker Willem Wallerbos van Perspectief Zutphen. De beide beursdagen zijn ingedeeld in tijdvakken om de drukte te spreiden en de voorraad kleding is groot – de rekken worden continu aangevuld. De kleding is op maat gesorteerd. Er is een tafel met schoenen en er zijn zelfs sieraden. Buiten staan rekken met jassen. De bezoekers kunnen zelf uitzoeken en meenemen wat ze nodig hebben. Ze hoeven nergens verantwoording af te leggen en er is geen limiet aan wat ze willen meenemen. Maaike Jonkers, een van de drijvende krachten achter het initiatief, helpt bezoekers hun weg te vinden. “Neem mee wat je mee wil nemen”, is haar boodschap. Ze is als “vrijwillige buurtbewoner” al vanaf de eerste beurs betrokken. “Ik zat toen vanwege een lockdown thuis omdat de winkel waar ik werkte dichtzat.” De kleding komt van particulieren die het langs verschillende kanalen, waaronder Facebook, hebben gedoneerd en ook van winkels die voorraad over hadden. Kleding die anders misschien in containers verdwijnt, terwijl blijkt dat zoveel mensen het zo goed kunnen gebruiken.