Perspectief en Stichting Lokaal

Geweldig: Perspectief Zutphen en Stichting Lokaal werken samen

De bewoners van het Elisabeth (een wooncomplex voor 55-plussers) én de omliggende wijken kunnen elkaar ontmoeten in restaurant Geweldig in het Elisabeth. Perspectief Zutphen houdt hier tijdens de formuliereninloop van Stichting Lokaal een sociaal wijkteamspreekuur. Bovendien zijn er geregeld activiteiten en komen de wijkagent, de gemeente en de woningcorporatie er over de vloer, zodat ze voor iedereen bereikbaar zijn.

Perspectief en Lokaal hadden al contact met elkaar en vullen elkaar goed aan. Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen is er voor alle inwoners van de gemeente Zutphen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben of wat willen betekenen in hun wijk. Stichting Lokaal is een sociale onderneming, bewonersorganisatie en welzijnsorganisatie in één. We willen van twee locaties levendige ontmoetingsplekken maken – naast Geweldig ook in Waterkracht”, vertelt Patricia Withagen van Stichting Lokaal. Op beide locaties werken Perspectief en Lokaal samen. “Bij ons komen geregeld mensen over de vloer die ondersteuning van Perspectief goed kunnen gebruiken.” Die link is nu snel gelegd: elke dinsdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur houden Eelco Tromp en zijn collega José Slijtermeilink in Geweldig spreekuur voor vragen over bijvoorbeeld financiën, opvoeding, mantelzorg, weer lekker in je vel zitten, (vrijwilligers)werk of wat betekenen in je wijk. Ook voor vragen over een brief of formulier kun je binnenlopen. De vrijwilligers van Lokaal helpen je dan verder. Is er meer hulp nodig, dan is Perspectief al in de buurt of wordt de verbinding met andere organisaties gelegd, zoals de bibliotheek en Schuldhulpmaatje.

‘Leven in de brouwerij’
Tromp, die als sociaal werker ook veel bij mensen thuis komt, weet dat er niet alleen behoefte is aan praktische zaken. “We weten als sociaal werkers wie er wonen en wat er leeft. Ik merk dat er veel eenzaamheid is.” Daarom is het fijn dat Stichting Lokaal in Geweldig elke eerste zondag van de maand een high-tea met livemuziek organiseert. Op woensdag zijn er pannenkoeken met aansluitend een creatieve middag. Withagen: “Dat brengt leven in de brouwerij. We willen stimuleren dat mensen ook zelf iets organiseren.”

Voor al die activiteiten zijn vrijwilligers actief, vaak zijn dat ook wijkbewoners. Zij kunnen de plek mee ontwikkelen. Zoals buurtbewoner Martijn Burggraaf. Hij wordt uitgedaagd om gevarieerd werk te doen, om het werk zo leuk mogelijk te laten zijn. “In het begin wilde ik alleen de afwas doen, maar nu doe ik alles: in de bediening, achter de kassa, gastheer… En we maken alles zelf – soepjes, koekjes, tosti’s, prei-met-spekjesquiche – niets uit pakjes, alles is vers.”

Er is ook een plan om samen met leerlingen van middelbare scholen in Zutphen een project op te zetten over de historie van het gebouw. Het Eligant kwam met een vraag naar een maatschappelijk project voor de leerlingen bij Perspectief Zutphen en sociaal makelaar José Slijtermeilink legde meteen de verbinding met Stichting Lokaal. “Stichting Lokaal bleek dit al als idee te hebben. Zo was de verbinding snel gelegd. Het idee is om de jongeren van het Eligant niet alleen vragen om bij historiekenners informatie op te halen, maar ook oudere inwoners verhalen te laten vertellen – liefst geïllustreerd met foto’s van vroeger. Een en ander moet dan natuurlijk uitmonden in een tentoonstelling en presentatie, waar bijvoorbeeld ook leerlingen van het Kompaan een rol in kunnen hebben.”

Elke dinsdag
Op dinsdag tussen 10.00 en 11.00 uur kunnen bewoners – die een vraag of probleem hebben of wat willen betekenen in hun wijk –  binnenlopen bij het spreekuur van Perspectief. De rest van de week zijn inwoners natuurlijk ook van harte welkom bij Geweldig, bijvoorbeeld om koffie te drinken, om iets te vragen, een activiteit te organiseren of als vrijwilliger: dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur.

Op de foto:
Eelco Tromp (tweede van links en José Slijtermeilink (tweede van rechts) van Perspectief samen met vrijwilliger Elisabeth en teamleider Jeroen van Stichting Lokaal en bewoonster Boudien. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)