Persbericht – Repaircafé naar Uitwijk

Repair Café verhuist naar De Uitwijk
Het Repair Café Zutphen is verhuisd naar buurthuis De Uitwijk op de Brink 116. Voor het eerstvolgende Repair Café, zaterdag 26 februari, is iedereen welkom op de nieuwe locatie. Perspectief Zutphen, beheerder van De Uitwijk, ontvangt de nieuwe gebruikers met open armen. “We waren er snel uit toen ze een locatie zochten – wij vinden dit echt een superinitiatief”, zegt sociaal beheerder Greet Zweers.

Het Repair Café heeft al jaren een vaste plek bij de Stadswerkplaats in het voormalige clubgebouw van Wilhelmina SSS op de Waarden. Binnenkort maakt dit plaats voor woningbouw en dus gingen de gebruikers op zoek naar een nieuw onderkomen. Elke laatste zaterdag van de maand is het Repair Café open: vrijwilligers zitten dan klaar om allerhande reparaties uit te voeren om spullen zo weer een tweede kans te geven. Het is elke keer weer een verrassing wat er binnenkomt. Coördinator Ton Schaap, zelf behept “met twee rechterhanden”: “Een oventje voor op de camping, veel Senseo, veel stofzuigers, maar ook exotica – speelgoed bijvoorbeeld.” Spullen waar mensen aan gehecht zijn: “Laatst konden we iemand helpen van wie ‘schildpadpoppen’ uit haar jeugd bros geworden waren. Die konden we met een blokje hout weer wat ondersteuning geven.”

“Café-achtig”
Alle vrijwilligers zijn “reparateurs in hart en nieren”. “Maar we geven geen garanties af en we willen ook niet concurreren met commerciële bedrijven. Er zijn wel grenzen. We doen dit puur om de duurzaamheid te verbeteren. Mensen komen langs en in principe is het gratis. Soms wordt iemand naar een winkel gestuurd om zelf een onderdeel te halen, waarmee een van de reparateurs vervolgens het probleem kan oplossen. Van de vrijwillige bijdrage die we aan de bezoekers vragen betalen we onze koffie en elektriciteit. Dat kopje koffie maakt het café-achtig. Terwijl ze dat drinken, kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe de reparatie wordt uitgevoerd.” Ze schuiven aan bij de reparateur en maken een gezellig praatje. “Dat meekijken vinden mensen leuk en leerzaam”, merkt Ton. En zo horen de vrijwilligers ook de mooiste verhalen. Een veel gehoorde opmerking van dames aan de werktafel: “Vroeger deed mijn man dat…”

In de bijna tien jaar dat het Zutphense Repair Café bestaat – het werd opgericht in 2013 – blijkt dat de klandizie een goede doorsnee van de bevolking is. Het aantal bezoekers varieert tussen de twintig en de vijftig op een middag. De Uitwijk heeft daar ruimte voor, met een gezellige bar. Het buurthuis is goed bereikbaar en heeft voldoende parkeergelegenheid. In De Uitwijk is het de hele week een komen en gaan van bezoekers. Er zijn cursussen en activiteiten, koffieochtenden en gezamenlijke maaltijden. Ontmoeten tegen de eenzaamheid en mensen met elkaar verbinden zijn een belangrijke thema’s.

‘Voor een smalle beurs en milieuvriendelijk’
Greet Zweers: “Het Repair Café sluit heel mooi aan bij onze doelen: organiseren voor en door bewoners. Wij vinden dat belangrijk, samen met het sociale en laagdrempelige karakter: het Repair Café is er voor mensen met een smalle beurs en het is milieuvriendelijk, namelijk gericht op hergebruik. Zo kunnen wij ook steentje bijdragen om de wegwerpcultuur te verminderen.” Greet is dan ook van plan om zoveel mogelijk groepen met het Repair Café in contact te brengen: “We hebben hier verschillende groepen die we ernaartoe kunnen verwijzen – ik hoop dat bijvoorbeeld ook de jeugd en laaggeletterden kunnen aansluiten. Mensen gaan niet altijd zelf op zoek, maar wij kunnen ze wel bewust maken.”

Het Repair Café is voortaan elke laatste zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur in De Uitwijk aan de Brink 116.

Fotobijschrift:
Sociaal beheerder Greet Zweers van De Uitwijk ontvangt Ton Schaap en het Repair Café van harte. De spullen zijn verhuisd, op 26 februari start het Repair Café op deze nieuwe locatie. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)