13 sep 2018
Bezuinigen op Perspectief? Slechte keus!

In de media is veel te doen over de bezuinigingen in het sociaal domein. Ook onze organisatie wordt rechtstreeks in het hart geraakt. En flink ook. Naast objectieve berichten, verschijnen er ook eenzijdig geformuleerde artikelen in de publiciteit en zelfs stemmingmakerij die kant noch wal raakt. Dit vinden wij zeer kwalijk, omdat dit een goede discussie bemoeilijkt. Hieronder in het kort nogmaals onze kant van het verhaal.

 

Het raakt misschien ook jou!

Ieder mens heeft wel eens tijden dat het minder gaat. Jij kan je baan verliezen en daardoor in de schulden komen. Of een ruzie met je buren krijgen. Misschien heb je wel (tijdelijk) psychische problemen bijvoorbeeld door een burnout of ziekte. Of ben je op leeftijd en heb je geen familie of vrienden in de buurt en loop je daardoor vast. Bij al deze zaken kan je kosteloos bij het sociaal werk terecht. Een mooie basisvoorziening voor álle inwoners van onze gemeente. Met het bezuinigingsvoorstel dat er nu ligt, kunnen wij niet garanderen dat wij je direct kunnen helpen. Dus, het raakt misschien ook jou of je naaste. Nu of in de toekomst!

 

Wij leveren geld op!

De bezuinigingen zullen vooral onze kerntaken van het sociaal werk raken. Wij ondersteunen nu bijna 1200 gezinnen per jaar. Als je een hulpvraag hebt, pakken wij dat breed met je op en ondersteunen wij je bij een voor jou passende oplossing. De insteek is vanuit eigen kracht, met jouw eigen netwerk en indien nodig met samenwerkingspartners. Door ín de wijk te werken, letterlijk in een woning, zijn onze sociaal werkers dichtbij en snel in te zetten. Deze aanpak voorkomt vaak duurder maatwerk. Onafhankelijke berekeningen laten zien dat elke euro die sociaal werk kost, 1,20 euro oplevert. Bovendien wil de gemeente een stevig voorveld (de eerste hulp voor inwoners) en minder dure maatwerkvoorzieningen (specialistische hulp voor als het echt mis gaat). Door te bezuinigen op Perspectief kunnen wij jou en jouw omgeving minder goed helpen en is de gemeente duurder uit.